Блог | Новини | Статии

Добре дошли в нашия Блог, където ще публикуваме различни интересни статии и теми :)

Търсене
  • Just O Beachwear House

16 неща, които да правите на Raja Ampat Islands, Indonesia <3

Днес ще ви разкажем за Raja Ampat Islands в Indonesia, за които ви споменахме в нашата статия "21 от най-красивите острови в света, които трябва да посетите през 2019г.", в която Raja Ampat Islands заемат 12-та позиция.Raja Ampat Islands се счита за най-добрата туристическа дестинация в Западна Папуа, Индонезия. Туристите, които идват на това място, са привлечени най-вече от удивително красивия си ландшафт, както на брега, така и под водата: тропическите гори, белите пясъчни плажове, планините и морското биоразнообразие рядко се срещат някъде другаде по света.


Той се нарича “The Amazon of the Oceans”, поради местоположението му в сърцето на Кораловия триъгълник, който включва и Филипините, Малайзия, Папуа Нова Гвинея, Тимор Лесте и Австралия. Това стратегическо местоположение е причината за богатото му биологично разнообразие. Ценното в тази област е, че Индонезийското правителство официално го обяви за законно защитена територия, за да се избегне всякакъв вид вандализъм спрямо морската екосистема.

Raja Ampat Индонезия има четири основни острова, а именно Batanta, Misool, Salawati и Waigeo. Наред с другите малки острови тази област има около 600 острова. Само 400 от тях са изследвани, докато останалите 200 са недокоснати от хората. От тези 400, само 35 са обитавани.Произходът на Раджа Ампат


Името "Raja Ampat", което буквално означава "Четири царе", идва от местния наследствен мит или легенда, който разказва за една двойка, живееща в гората. Един ден, на път през гората, за да намерят храна, открили пет странни яйца, които очевидно били яйца на дракон. Те взели яйцата у дома и ги оставили в стаята си.


Когато дошла нощта, чули шепнещи звуци идващи от стаята. Надникнали и се шокирали. Онези пет яйца, били излюпени и от тях се появили четири млади момчета и едно момиче, облечени в хубави дрехи, които показвали, че са с кралски произход. Така четирите момчета станали царе, управляващи четирите основни острова на Раджа Ампат.


Какво да посетим в Раджа Ампат?


1. Waisai


В Waisai има Raja Ampat Dive Resort. Гмуркането е една от най-обичаните дейности за туристите, които идват в Раджа Ампат и дори е била на фокусът на световния туризъм. Много туристически агенции предлагат различни пакети за гмуркане.


Когато отивате за гмуркане, ще бъдете придружени от експерти, които ще ви предост авят и пълно оборудване за подводната дейност. Курортите за гмуркане са готови да предоставят всичко необходимо, от което се нуждаете. Ако сте резервирали предварително един от курортите, можете дори да помолите курортния персонал да ви вземе при пристигането си в пристанището. В резултат на това имате няколко възможности за избор на места за гмуркане.2. Wayag ArchipelagoАрхипелагът Wayag в запаен Waigeo е задължителен за посещение, след като сте в Raja Ampat. Това е мястото, където е центрирана цялата красота на Раджа Ампат. Този архипелаг се състои от вериги от гъсто залесени малки коралови острови. Необходимо е 6-часово пътуване с лодка от Sorong, което ще ви струва 6 милиона IDR. Но високата му цена ще бъде незабавно изплатена с едно незабравимо преживяване, което ви очаква там. Докато плавате през този архипелаг, една изключително красива природа в комбинация от зелени острови и синьо море ще докосне очите ви. Виждате ясно рибата, която плува наоколо, и кораловите рифове под водната повърхност.3. Pari Manta Cleaning Station


Докато сте все още в Waigeo, не забравяйте да посетите Pari Manta Cleaning Station. Това е подводно място, където Пари Манта, вид риба с приблизително 6 фута широко тяло, се "почистват" от хиляди дребни Ангелфиш рибки. Докато се гмуркате, можете да ги наблюдавате, как плуват и чакат за "безплатна услуга за почистване" от малките риби, които вършат работата си една след друга. Не забравяйте да се прикрепите към коралов риф с въже, докато се наслаждавате на това уникално шоу, тъй като ще трябва да се изправите срещу силно течение на това място. Вземете опитен водач заедно с вас, който ще ви каже какво да направите, за да избегнете рибите да се почувстват застрашени и да избягат.


Какво да правим на островите Raja Ampat


Ето списъка с неща, които трябва да направите, за да се насладите на Raja Ampat:


4. Гмуркане в подводния свят


Определено никак не е евтино да си доставиш това удоволствие, но цялото изобилие и великолепие от биоразнообразието, което ще видите, е прекалено голямо, за да го пропуснете. Около 540 вида коралови рифове, или 75-те процента в света, се намират тук - десет пъти повече от броя на видовете, открити някога в цялата Карибска зона. Тук можете да намерите повече от 1,511 вида риби, или около 75% от целия свят, 27 от които не се срещат никъде другаде по света. Безгръбначните са 699 вида. Други особености на тази област са 5 редки вида морска костенурка, 13 вида морски бозайници и 57 вида скариди мантика.


5. Проучете гората


Освен гмуркане и шнорхелинг, Raja Ampat има и гъсти гори, цветни кремъчни варовици, различни видове редки растения и гнезда на костенурки на брега. Пробвайте Папуанските традиционни рибни съоръжения, научете се да правите дървени скулптури на племето Асмат под ръководството на племенни занаятчии от Асмат, както и да видите типичните за района папуански птици и други 3 вида райски птици от архипелага "Gam" в естественото си местообитание. Това без съмнение е незабравимо преживяване.6. Насладете се на местната кухня


Морските дарове са най-достъпните кулинарни изкушения в и около туристическите обекти. Традиционни и международни менюта според вашите предпочитания, всички ръчно приготвени от местните жители. Жълтата рибена супа е само една от многото типични кулинарни вкусотии, които можете да опитате там. Тези вкусотии също така се предлагат и в ресторанти в Индонезия в столицата Waisai.Можете да опитате разнообразие от морски дарове, напълно пресни от морето или реката. На снимките е местна храна от Раджа Ампат, направена от саго и обикновено се сервира с рибен комплимент.


7. Southern WaigeoАко сте истински фен на гмуркането, определено бихте искали да посетите Южен Уайджо. На някои места можете да гмуркате с шнорхел, докато гледате "Rayfish" риби наоколо. Има и шансове да срещнете 12-футови китове, ако имате достатъчно късмет. В някои места за гмуркане ще намерите останки от потънали кораби, лежащи на морското дъно.


8. Salawati Island


Остров Salawati е едно от местата, където част от изстрелваните бойни самолети се превръщат в домове на риби и други морски същества, което непременно създава невероятна гледка под водата.. Друга любима дейност тук е сърфинг, тъй като морските вълни в тази област са достатъчно предизвикателни. Можете също да разгледате островите с лодка или да се състезавате в каяк.


9. Karang IslandТрябва да отделите и време, за да изкарате адреналина си на един от островите, Pulau Karang или Rocky Island, като се изкачите по почти перпендикулярен склон до върха. Отнема почти 30 минути да се изкачите, затова се уверете, че сте в добра физическа форма. Това, което ще видите веднага след достигането до върха, е наистина невероятното. Същинска райска гледка към Wayag, която сте виждли само от интернет снимки, ще бъде точно пред вас. Не забравяйте да заснемете тази природа - и да си направите селфи, разбира се.


10. WaitantaWaitanta е още едно място, което не бива да пропускате. Тук е естественото местообитание на изключително рядките Bruijn червеноглави пуйки или Aepypodius Bruijni, за които някога се смята, че са изчезнали. Да видят този рядък вид на живо и да им направят снимки, е мечтата на много биолози. Не пропускайте шанса, ако ви се отдаде такъв.


11. Misool Island


В Misool има Misool Eco Resort, който също функционира като консервационен център. Разположен е сред необитаван остров. Придвижвайки се по-нататък във вашето разглеждане на този невероятен архипелаг, отделете време да посетите Misool Island. Този остров се намира направо срещу Ceram Sea в открито море, където огромни морски същества, включително китове, използвани за плуване.


12. Blue Water MangroveЕдно от най-известните и най-посещавани места е Blue Water Mangrove. Мангровото пресичане на корени с коралови рифове в района създава изключителна и уникална природа, която ще омагьосва всеки фотографски ентусиаст. Риби и морски същества от две различни местообитания, които се смесват в тази област, допринасят за уникалността. На всичко това може да се насладите, без да го споделяте с никой друг, тъй като и този остров - както повечето от останалите острови в архипелага - е необитаван.


13. Kali RajaАтолът на Kabul Bay atoll, Skulls Cave и историческият район в Кали Раджа са сред другите туристически атракции, които можете да намерите наоколо. Сред културните атракции можете да се насладите на танцовото представление на Salay в Saonek и да пробвате ръчни занаяти като плетене в Arborek.


Неща, които да не пропуснете на островите Raja Ampat:


14. Животът на приятелски настроените хораМестните хора в Раджа Ампат са приятелски настроени, точно както повечето индонезийски личности. Всъщност, ако дойдете в Раджа Ампат, можете да се почувствате като вкъщи, когато говорите с тях. А те ще бъдат много щастливи, ако им дадете бонбони или арека. Тогава можете да си споделяте вицове, да разговаряте или да ги питате за нещо. В свободното време, докато разговаряте и дъвчете арека, се нарича "Para-Para Pinang" на техния език. Така, те живеят в село, изпълнено с мир и щастие.


15. The Festival Hype Има няколко забавни фестивала в Raja Ampat, държани от местните хора с традиционния вкус. Едни от тях са фестивалите Suling Tambor Festival във Waigeo и Maritime Festival във Waisai. Така че, ако посетите Раджа Ампат, бъдете сигурни, че не пропускате тези забавни фестивали.


16. Занесете си сувенири у дома


Raja Ampat държи изключително на своите традиции. По този начин те развиват своята култура, която се съхранява и като традиционни специални сувенири. Също така, можете да си купите уникални и специални сувенири като огърлица, чинии, тъкани торби и др. Също така имат и необичаен сувенир наречен Raja Kofiau огърлица, която е направена от череп от главата на куче и рибена кост от русалка. Ако сте достатъчно смели, можете да си вземете.Определено Raja Ampat е една задължителна дестинация, която трябва да се посети, ако не през 2019г, то когато имате такава възможност <3Разгледайте нашите предложения за плажна визия за вашата незабравима почивка  ->  www.justo.bg/shop-all


#travel #fun #islands #sands #sea #boat #swimwear #resortwear #food #festivals

25 преглеждания0 коментари
Последвай ни в Instagram

Контакти

email: office@justo.bg

phone: +359 878 888 297

София 1000

STAY CONNECTED

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
Цените на сайта са в Евро!
При плащане с наложен платеж в лева, цената се изчислява спрямо фиксирания курс на БНБ.
При плащане с PayPal или Кредитна/Дебитна карта, банката автоматично преобразува валутата, спрямо фиксирания курс на банката.

© 2021 by Just O. 

© Copyright